Christie van der Haak in het Gemeentemuseum

06 december 2013

De geschiedenis van Delfts aardewerk is vooral Blauw gekleurd, maar kent vele verschijningsvormen, van blauwwit tot kakelbont. Delfts Blauw wordt wel gezien als toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw. Het Gemeentemuseum Den Haag beschikt over een van de mooiste en grootste collecties Delfts aardewerk ter wereld. Een nieuwe tentoonstelling laat nu zien dat ook Delfts Wit een grote rol heeft gespeeld in de Delftse aardewerknijverheid door de eeuwen heen. Voor het eerst staat ongekleurd Delfts aardewerk centraal. Gecombineerd met een installatie van kleurrijke stofontwerpen van de Haagse beeldend kunstenaar Christie van der Haak ontstaat een uniek en eigentijds beeld.

Gezien de fascinatie die Van der Haak in haar schilderijen aan de dag legt voor zich herhalende patronen, wekt het geen verbazing dat zij zich sinds enige jaren toelegt op het ontwerpen van stoffen. Ze gebruikt florale en abstracte motieven, die met spiegelingen en verdubbelingen een ingewikkeld patroon vormen. De kleuren zijn gedekt tot zeer expressief. De patronen op stof lijken de perfecte oplossing voor waar zij al schilderend naar op zoek was. De rijkheid aan vorm en kleur vormt de perfecte ambiance voor het Delfts Wit.

Christie van der Haak had begin 2013 een solotentoonstelling bij Heden. Daar is een prachtig "kleurboek voor volwassenen" bij verschenen. Bekijk het HIER in onze online winkel.