Performance tijdens Museumnacht Den Haag

25 juni 2019

Tijdens de tiende editie van Museumnacht Den Haag, rond 21.30 uur, voert Zahar Bondar een performance uit met Alex Andropoulos. Ook is zijn solo tentoonstelling 'I would like to be a dancer to be able to dance with the circumstances' te bezichtigen. Lees hier het interview met Zahar in Jegens en Tevens.

De Heden Startprijs 2019 is deze zomer tijdens het Eindexamenfestival van de KABK uitgereikt aan Zahar Bondar. De prijs is gericht op het coachen en begeleiden van talentvolle alumni van de KABK en bestaat o.a. uit een solotentoonstelling bij Heden en een jaar lang begeleiding. Daarnaast wordt er een productiebudget voor het maken van nieuw werk toegekend.

Uit het juryrapport:

Zahar Bondar wekt de nieuwsgierigheid met zijn persoonlijke en mysterieuze sculpturen. Het is onmogelijk om de acrobatische, dynamische mensfiguren te negeren, ze doemen al op in de deuropening en eisen hun plek in de ruimte. Bondar tovert de ruimte ogenschijnlijk moeiteloos om tot een intrigerende totaalinstallatie. De plaatsing van de beeldhouwwerken in de ruimte draagt bij aan een eigen esthetiek, die refereert aan zijn achtergrond in het circus. Zo zie je achter een nisje een ruimte die lijkt op een backstage-setting of kleedkamer, en in de felgekleurde theaterlampen een omgedraaide, haast verleidelijke figuur. Deze theatrale setting prikkelt, maar schuurt ook, alsof de figuren zijn gedoemd tot een bestaan in de spotlights.

Bondar maakt van grove, harde, klassieke materialen zoals metaal, beton, hout, gips en brons composities die licht, zwevend en sierlijk zijn. De zachte, soepel vallende, glinsterende stoffen die losjes om de ruwe lichamen vallen zorgen voor een spannend contrast en nodigen uit tot een nadere inspectie. Het zoeken naar evenwicht is voelbaar in Bondar’s werk, de voormalig koorddanser balanceert tussen extremen in zijn materiaalkeuze, composities en ruimtelijke ingrepen.

Eerdere winnaars van de Heden Startprijs waren:
Koenraad de Groot, alias kunrad, 2018
Lisa van Casand, 2017
Suzie van Staaveren, 2016
Jonas Raps, 2015