Salone Del Mobile 2018

11 april 2018

‘The Mushroom Club’ gaat over het best bewaarde geheim van Nederland: een voormalig NAVO-hoofdkwartier in een berg op de Nederlands-Belgische grens tijdens de Koude Oorlog. Dit ondergrondse netwerk van tunnels werd in 1992 gestript en officieel op papier gewist.

Wat overbleef waren een lege steengroeve, objecten uit hun oorspronkelijke context en de vaak onsamenhangende herinneringen van voormalige werknemers. Omdat deze hoofdkantoren zowel op papier als fysiek werden gewist, was Lisa van Casand afhankelijk van andere vormen van reconstructie om een beeld te krijgen van deze plek. Met behulp van verschillende soorten bewijsmateriaal, van vingerafdrukken op documenten tot gesprekken met voormalige werknemers, reconstrueerde ze het hoofdkwartier om een beeld te krijgen van deze historische en beladen plek.

Met ‘The Mushroom Club' wilde Van Casand een hedendaags document maken dat de onnauwkeurigheden en veranderlijke feiten van een historische gebeurtenis omarmt. De uiteindelijke installatie bestaat uit vijf elementen op basis van de gefragmenteerde informatie die ze verzamelde. Alle elementen samen dienen als fictieve fragmenten - bouwstenen - waarmee de kijker een mentaal beeld van het hoofdkwartier kan reconstrueren.

REAGEER

Laat hier je reactie achter. Het formulier wordt verstuurd als alle velden zijn ingevuld.