Christie van der Haak | Nouveau Deco

11 september 2021

De Hedencollectie omvat een groot aantal werken van veelzijdig kunstenaar Christie van der Haak. In het Stedelijk Museum en de voormalige synagoge in Kampen is tot 9 januari 2022 een tentoonstelling van haar werk te zien.

De expositie | Nouveau Deco
Voor deze tentoonstelling heeft de in uiteenlopende disciplines gespecialiseerde Van der Haak (Den Haag, 1950) de ruimtes van het Stedelijk Museum Kampen rijkelijk voorzien van stoffen, tapijten, behang, keramiek en glaswerk. Dit Gesamtkunstwerk van kleurrijke, zich herhalende semi-abstracte patronen sleept de bezoeker mee in een overrompelende totaalbeleving.

Every pattern has a meaning
Christie van der Haak is ‘patroonkunstenaar’. De door haar ontworpen patronen beschouwt Van der Haak niet als ‘verfraaiing’, maar als een autonome betekenisvolle kunstvorm die een extra dimensie kan verlenen aan de ‘geschiedenis van een plek’; het kleurrijke fries op de buitengevel van het museum (Oudestraat 133) getuigt daarvan. In de tweede expositielocatie, de voormalige synagoge aan IJsselkade 33, is een selectie uit Van der Haaks 43-jarige oeuvre te zien: schilderijen, textiel en toegepaste kunst; ook hier is het geheel meer dan de som der delen en is de kijkbeleving wervelend.

Opleiding en werk
Van der Haak volgt in de jaren zeventig de opleiding design en fashion aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na haar afstuderen concentreert ze zich eerst op de schilderkunst; later omarmt ze succesvol  disciplines als stofontwerpen, toegepaste kunst, keramiek en glaswerk. Met haar vroege schilderkunstige werken, rijk aan warme kleuren en decoratieve patronen, lijkt Van der Haak een vreemde eend in de bijt in de door minimalisme en conceptuele kunst gedomineerde kunstwereld van die jaren.

Oud of Nieuw?
Vanaf 2003 zet Christie van der Haak een nieuwe stap in haar carrière als ze de warme kleuren en complexe ontwerpen van haar eerste schilderijen overbrengt op stof, met behulp van een weefmachine in het Textielmuseum te Tilburg. Al snel verlaat Van der Haak de schilderkunst en gaat ze rechtstreeks voor textiel en toegepaste kunst ontwerpen.

Velen zien het verleden doorschemeren in Van der Haaks warme, kleurrijke sfeervolle en complexe ontwerpen. Ze roepen de sfeer op van de weelderige interieurs van weleer, de tijd van Madame Bovary, Huysmans, de gebroeders Grimm en de Arts-and-Craftsbeweging. Het spel van sierlijke lijnen en zich herhalende florale patronen doet sterk denken aan Jugendstil en Art Deco.

Maar Van der Haak benadrukt dat het niet haar doel is deze stijlen te imiteren; integendeel: iedere keer wil ik iets maken wat ik nooit eerder heb gemaakt. Uit dat rijke verleden, waarmee haar werk vaak wordt geassocieerd, heeft ze juist een krachtige en geheel nieuwe beeldtaal ontwikkeld -Nouveau Deco- waarmee ze zichzelf én haar publiek wilde verrassen. Dat ze daarin zeker is geslaagd laat de tentoonstelling in Kampen zien en beleven.   

‘Van der Haak’ in huis of kantoor?
Van der Haaks artistieke ontwikkeling heeft zich in een logische opeenvolging van stappen voltrokken. Haar oeuvre is gevarieerd en coherent. De Van der Haak-deelcollectie bij Heden vormt daarvan een representatieve doorsnede en omvat naast schilderijen, gouaches en tekeningen ook keramiek en wandkleden. Deze zijn te huur.

Ook een werk van Christie van der Haak in uw huis of kantoor? Voor een overzicht van de collectie zie www.heden.nl/kunstcollectie

https://museumtijdschrift.nl/de-wereld-onderdompelen-in-schoonheid/