¿QUE PASA? | Grafisch werk Pat Andrea te leen bij Heden

02 december 2021

Tot 23 januari 2022 is ¿QUE PASA?, een overzichtstentoonstelling van het werk van Pat Andrea te zien in MORE | museum voor modern realisme in Gorssel.
De Hedencollectie telt ook een aantal grafische werken van deze internationaal vermaarde schilder en tekenaar. Heden stelt deze graag voor uitleen beschikbaar.

Werk
Pat Andrea maalt niet om het onderscheid tussen high brow en low brow kunst. Hij werkt figuratief; zijn krachtig belijnde en helder gekleurde taferelen doen denken aan pop art. Velen kennen zijn illustraties van schaars geklede vrouwen met assertieve poses uit de verhalenbundels van Herman Pieter de Boer, met wie Andrea vanaf 1973 nauw samenwerkt. De heldere belijning van Andrea’s pentekeningen vormen een perfecte match met de klare taal van De Boers kluchtige, vaak scabreuze verhalen.

Engagement | Basic instincts
Er schuilt meer achter zijn werk dan je op het eerst gezicht misschien zou denken: een doordacht maatschappelijk engagement aan de ene kant, maar ook sterke basic instincts als angst, verlangen, geweld, seks, macht, en verleiding. Andrea verwerkt ingrijpende historische gebeurtenissen in zijn schilderijen, zoals de moorden op John F. Kennedy, Martin Luther King en Che Guevara in de jaren zestig en de Argentijnse dictatuur van Videla in de jaren zeventig. In zijn werk verhouden mannen en -vaak fatale- vrouwen zich problematisch tot elkaar in een ritme van afstoten en aantrekken; datzelfde geldt voor de conflictueuze betrekkingen tussen landen wereldwijd. Andrea roept een magische, soms verontrustende sfeer op door raadselachtige details en verrassend perspectief in zijn druk bevolkte taferelen te verwerken; een terugkerend thema in zijn werk is de samenkomst van mannen, vrouwen en dieren in vervreemdende doosachtige ruimtes.

De kunstenaar
Gustaaf Hein (Pat) Andrea (Den Haag, 1942) is de zoon van kunstschilder Kees Andrea en tekenaar Metty Naezer. Andrea volgt de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en krijgt daar les van Co Westerik. In 1966 wordt zijn eerste solotentoonstelling, bij Galerie 20 te Amsterdam, geheel in de geest van die jaren op ludieke wijze geopend met een bokswedstrijd. Van 1998 tot 2007 is Andrea docent aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Tegenwoordig is hij actief als docent schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten Parijs. Hij woont en werkt afwisselend in Parijs en Buenos Aires.

Heden stelt drie werken van Pat Andrea voor uitleen beschikbaar:

  • Vrouw/Hond, lithografie op papier (52 x  55 cm)
  • Stil, 32/50, lithografie op papier (55 x 60 cm)
  • Zonder titel, lithografie op papier (46 x 51,5 cm)

Ook een ‘Pat Andrea’ in huis of kantoor? Voor een impressie van de collectie ga naar https://www.heden.nl/collections/pat-andrea