25 februari 2012 t/m 31 december 2012

Veertig

Op 25 februari 2012 bestaat Heden veertig jaar.
Je bent vanaf 12.00 uur van harte welkom om dit heugelijke feit met ons te vieren. Vanaf 13.00 uur is er taart en koffie!
In de kunstuitleen kun je een bijzondere selectie van kunstwerken bewonderen die Heden de afgelopen veertig jaar heeft aangekocht. Een deel van de tentoonstelling zal deze zomer te zien zijn in de Centrale Bibliotheek en dit najaar doorreizen naar een volgende locatie. Ook via de website en Facebook besteden we gedurende het jaar aandacht aan veertig jaar Heden.
In 1972 begon Heden als Artoteek Den Haag. In de afgelopen decennia is Heden uitgegroeid tot een volwaardig kunstcentrum. Het verhuren en verkopen van kunst aan particulieren en bedrijven is al die jaren een belangrijke kerntaak van Heden gebleven. Daarnaast is Heden zich ook steeds meer gaan toeleggen op het maken van tentoonstellingen, het organiseren van residencies en het ontwikkelen van educatie.
In 2010 verscheen de publicatie 38: Kroniek van een ideaal van Michiel Morel. Hierin staat de geschiedenis van Heden (en de jaren als Artoteek Den Haag) uitgebreid beschreven. Dit prachtige boek is nog steeds bij ons te koop.

06 november 2010 t/m 07 november 2010

Weekend van de fotografie

Tijdens het eerste weekend van november pakt Heden flink uit met haar prachtige collectie fotografie. Wat te denken van Levi van Veluw, Katja Mater, Julika Rudelius en Carla van de Puttelaar. Dit zijn nog maar een paar namen uit onze omvangrijke collectie.

Op 6 en 7 november staat de kunstuitleen aan de Denneweg vol met prachtige foto’s. Kom alle nieuwe fotografie aanwinsten bekijken. Alle werken zijn te huur, de meeste ook te koop.
Iedereen die op 6 en 7 november een foto huurt krijgt bovendien een gratis Heden publicatie naar keuze cadeau.

Tentoonstelling Florian van Roekel
Tijdens dit weekend is er een kleine tentoonstelling te zien met werk van Florian van Roekel. De tentoonstelling How Terry Likes His Coffee is een project waarin Florian aan de hand van de kantoorcultuur de gevolgen onderzoekt van ontoereikende communicatie en verregaande rationalisering.

www.florianvanroekel.com

Interview Natascha Libbert
Op zondagmiddag 7 november zal Anna van Leeuwen (Kunstbeeld) in gesprek gaan met de Haagse fotografe Natascha Libbert. Natascha studeerde in 2009 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar parttime werk als stewardess stelt haar in staat om overal in de wereld foto’s te maken.
www.annavanleeuwen.nl
www.nataschalibbert.nl

Workshop Het Kinderoog
Eindelijk een workshop voor zowel ouders (of verzorgers) als kroost in één pakket. Wie kent het niet? Je bekijkt je foto’s en ze zijn geweldig! Maar voornamelijk omdat het je kind is die erop staat. Zou dezelfde foto niet net even beter kunnen? We gaan kijken of het ook anders dan op de gebruikelijke manier zou kunnen. Hoe kijk je en wat zie je door het oog van de camera? Hoe ziet je kind jou? Wat valt hem of haar op aan jou? En hoe zie jij je kind?

Maximaal 8 deelnemers per workshop.
Er zijn camera’s maar je mag je eigen camera meenemen.
zaterdag 6 november van 12.00 tot 14.00 en van 14.30 – 16.30
zondag 7 november van 12.00 – 14.00

Deze workshop is net als alle andere activiteiten gratis. Wel even van tevoren aanmelden o.v.v. datum en tijdstip via arthur@heden.nl

29 juni 2012 t/m 19 augustus 2012

veertig in de centrale bibliotheek

Heden bestaat dit jaar veertig jaar. De afgelopen maanden kon je al genieten van een reeks hoogtepunten uit onze collectie. Deze zomer is er ook een tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek te zien met nog meer hoogtepunten uit onze unieke collectie hedendaagse kunst. De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 29 juni om 16.00 uur op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui 68.

Wat in 1972 begon als de artotheek, is inmiddels uitgegroeid tot het kunstcentrum Heden. Het verhuren en verkopen van kunstwerken aan bedrijven en particulieren behoort nog steeds tot een van de belangrijkste kerntaken van Heden. In de afgelopen veertig jaar heeft Heden een collectie hedendaagse kunstwerken opgebouwd, die van een hoog niveau is. De tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek toont onder meer werk van Cas Oorthuys, Philip Akkerman, Ton van Kints en Victor Roerade. Deze tentoonstelling reist in het najaar door naar Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Actie: tot eind 2012 gratis kunst aan de muur voor leden van de Haagse Bibliotheek.

De kunstuitleen van Heden is jarig en deelt uit! Leden van de Haagse Bibliotheek kunnen een kunstwerk uit onze collectie uitkiezen en betalen voor dat ene kunstwerk tot 31 december 2012 geen huur. Neem je bibliotheekpas mee naar Heden aan de Denneweg 14a. Je kunt een kunstwerk uitzoeken en meteen meenemen of aangeven dat je een van de kunstwerken uit de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek wilt. Werken uit deze tentoonstelling zijn vanaf 20 augustus beschikbaar. Deze actie geldt van 26 juni t/m 19 augustus 2012.

De voorwaarden:

  • Je bent lid van de Haagse Bibliotheek.
  • De actie geldt voor één nieuw kunstwerk per klant.
  • Bezorgen binnen Den Haag is gratis.
  • Vanaf 1 januari 2013 betaal je een huurbedrag per maand, tenzij je vóór 31 december het kunstwerk retourneert.
  • De actie loopt van 26 juni t/m 19 augustus 2012.

Meer informatie?
Mail naar info@heden.nl of bel 070 - 346 53 37

De tentoonstelling is te zien t/m 19 augustus op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui 68.

21 juni 2013 t/m 28 augustus 2013

Zomer gasten

Deze zomer stelt Heden haar tentoonstellingsruimte beschikbaar en geeft ruim baan aan de kinderen van Den Haag en omstreken. Onder de titel Zomer gasten worden tevens drie workshops aangeboden.

Gezocht: museumdirecteur,     
De tentoonstellingsruimte is omgetoverd in verschilende kamers, waarin de kinderen een tentoonstelling gaan inrichten met werk uit de Heden collectie en zelfgemaakte schilderijen..Aan het eind van de workshop is er een compleet ingerichte ruimte te zien en wordt de tentoonstelling feestelijk geopend met een drankje en een hapje.
Duur workshop: 2,5 uur.
Kosten: € 4,- per kind, inclusief materiaal.

Er was er eens......,
Naar aanleiding van een kunstwerk uit de Heden collectie vezinnen de kinderen een verhaal.
Ze verzinnen wat er na het moment van de afbeelding op het schilderij gebeurt en ook hoe het verhaal afloopt. Dit wordt vervolgens uitgebeeld op doek, een schilderij dat de kinderen zelf maken.
Duur workshop: 2,5 uur.
Kosten: € 4,- per kind, inclusief materiaal.

Kijken met je oren, 
Door te kijken met je oren zie je kunstwerken ineens heel anders. Ieder kind krijgt een IPod, waarop een selectie muziek staat. De bedoeling is dat de kinderen een kunstwerk tot leven wekken door middel van de keuze van een liedje of muziekstuk.
Duur workshop: 1,5 uur.
Kosten: € 2,50 per kind.

Minimaal 8 kinderen per workshop.

Direct inschrijven kan via educatie@heden.nl

02 februari 2014 t/m 09 februari 2014

RAW Art Fair

Op de RAW Art Fair in Rotterdam presenteert Heden o.a. nieuw werk van Gracia Khouw, de gloednieuwe litho van Charlotte Schleiffert en een mooie selectie kunstwerken voor verhuur.

Van 5 t/m 9 februari is de RAW in de Cruise Terminal Rotterdam aan de Wilhelminakade, de locatie waar voorheen Art Rotterdam werd gehouden. Heden presenteert een selectie uit haar brede aanbod waaronder foto's van Viviane Sassen, werk van Uta Eisenreich, Lieven Hendriks en Katja Mater. Hiermee willen we laten zien hoe gevarieerd de collectie is die je bij Heden kunt huren. Hoe dat in zijn werk gaat voor een bedrijf, zie je in onderstaand filmpje.

Graag tot RAW!31 maart 2014 t/m 12 april 2014

Nieuwe aanwinsten lente 2014

Van 2 tot en met 12 april zijn in de tentoonstellingsruimtes aan de Denneweg de nieuwe aanwinsten te zien. De afgelopen tijd is er prachtig werk aangekocht voor de Heden collectie. Kunstwerken uit onze collectie zijn te huur, te koop en het is mogelijk een kooptegoed op te bouwen. Klik hier om te lezen hoe het werkt. 

Er is werk te zien van o.a. Katja Mater, Awoiska van der Molen, Stephan van der Burg, Miko Veldkamp, Gracia Khouw, Anouk Kruithof, Sylvie Zijlmans, Jasper de Beijer, Inta Ruka en Danielle Luinge.

04 februari 2015 t/m 13 maart 2015

Moeilijke werken uit de Heden collectie

Heden toont in de maand februari een selectie kunstwerken uit haar collectie die een wat bijzondere plek hebben. Het zijn namelijk kunstwerken die wij zeer de moeite waard vinden, maar die we niet vaak verhuren, om verschillende redenen. Het zijn zeg maar "moeilijke werken".

Sommige kunstwerken zijn weerbarstig of eigenwijs. Andere doen wat somber aan. Weer ander werk is heel erg uitgesproken, of juist zeer ingetogen. Door deze ‘outcasts’ nu voor het voetlicht te brengen hopen we dat deze werken hun weg zullen vinden naar onze klanten en wat meer het licht zullen zien dat ze verdienen.

Bekijk hier de collectie. 

31 maart 2015 t/m 13 april 2015

Heden Haagse Lente in Het Atrium

(Scroll naar beneden voor de speciale 3 maanden gratis kunst actie)

De krokussen komen uit, de dagen worden langer, de kou is uit de lucht. HEDEN Haagse Lente!

Vanaf dinsdag 31 maart tot en met maandag 13 april presenteert Heden in het Atrium van het stadhuis in Den Haag de meest sprankelende kunstwerken uit haar gevarieerde collectie.

Alle kunstwerken zijn te huur voor in je huis of op je werk. Zo zijn er werken te zien van o.a. Wouter van Riessen, Christie van der Haak, Wout Berger, Jan Cremer en Nathalie Mannaerts. Om de lente goed te beginnen biedt Heden iedere Hagenaar drie maanden gratis een kunstwerk aan. Kom langs en kies uit. De medewerkers van Heden zijn doordeweeks aanwezig tussen 12.00 – 13.30 uur en  tussen 15.00 – 18.00 uur en op zaterdag van 14.00 – 17.00 uur.

Hier drinken we graag een drankje met je op. We nodigen je van harte uit voor de opening van HEDEN Haagse Lente op dinsdagmiddag  31 maart om 16.30 uur. Tot dan!

Atrium Den Haag
Spui 70
2511 BT Den Haag

3 MAANDEN GRATIS KUNST
Stap 1 Maak een foto van een HEDEN kunstwerk in het Atrium
Stap 2 Plaats deze op facebook.com/heden of stuur het naar kunstuitleen@heden.nl 
Stap 3 Heden neemt contact met je op
Voor je het weet heb je (gratis) kunst aan je muur hangen!

26 april 2015 t/m 23 mei 2015

Heden Lente, sprankelend werk uit de collectie

Heden is het lente!

Tot en met 23 mei toont Heden de meest sprankelende kunstwerken uit haar collectie. Er zijn schilderijen te zien van Christie van der Haak, Robbin Heyker, Piet Dieleman, Bas Meerman en Ronald Versloot (foto is schilderij Reproduction, klik op foto voor volledig beeld). Ook zijn er kleinere werken in oplage van bijvoorbeeld Jan Snoeck en Koen Vermeule.

De komende tijd zal onze unieke collectie vaker centraal staan in de tentoonstellingen. Zo is er een tentoonstelling gepland rondom Stillevens en rondom het thema Open & Bloot. Het laatste is ook het thema van de Haagse Museumnacht op 5 september a.s.

28 juni 2015 t/m 01 september 2015

Stillevens uit de Heden collectie

Deze zomer zijn er bij Heden prachtige stillevens te zien. Binnen dit thema is er werk van allerlei disciplines. Zo is er fotografie van Uta Eisenreich, Krista van der Niet en Johan Nieuwenhuize, schilderijen van Kristina Schuldt, Janine van Oene en Urs Pfannenmuller en zakdoeken (!) van Twan Jansen. Deze tentoonstelling laat de breedte en varieteit van onze collectie zien. Alle kunstwerken zijn te huur en te koop. 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar in de zomervakantie een fantastische stop motion workshop volgen. Dit is voor kinderen van de buitenschoolse opvang in Den Haag maar ook voor losse inschrijving.

De workshop heet Niet zo stilleven. De kinderen maken een stopmotion animatie en leren tegelijkertijd ook iets over de kunstvorm stilleven. Op deze wijze komen kinderen op speelse wijze met kunst in aanraking. Het stilleven komt letterlijk tot leven in een korte stopmotion animatie. De kinderen werken in groepjes en gaan aan de slag met knippen van beeldelementen uit het gekozen stilleven, voegen dingen toe of halen dingen weg. Door steeds kleine veranderingen aan te brengen in de compositie en die na elke verandering te fotograferen ontstaat een animatiefilmpje. Al werkend ontstaan nieuwe vormen en ideeën waar de kinderen hun fantasie op los kunnen laten. De filmpjes worden na de workshop geüpload op de Heden website of Facebook waar ze door de kinderen, ouders en begeleiders gedownload kunnen worden.

De open inschrijvingen zijn op woensdagmiddagen 16 juli en 12 en 20 augustus van 13.00 tot 15.30 uur.

Meld je HIER aan.

11 juli 2016 t/m 03 september 2016

Portretten uit de Heden collectie

Deze zomer staat bij Heden het Portret centraal. Er is een wisselende tentoonstelling met portretten uit de Heden collectie te zien en voor kinderen is er een workshop Stop Motion Animatie. 

Klik HIER voor meer informatie over de workshop Portret Pret

Heden koopt al meer dan 44 jaar kwalitatief hogwaardige kunst voor haar collectie. Werken uit de collectie zijn te huur en te koop. Het is een brede en zeer gevarieerde collectie van waaruit prachtige thema tentoonstellingen zijn samen te stellen. Deze zomer is het thema dus Portret. 

Er is werk te zien van onder andere Micha Patiniott (zie foto), Hinke Schreuders, Gerard Fieret, Inta Ruka, Kristina Schuldt, Stefanie Scholte, Philip Akkerman en Marlene Dumas.

12 december 2016 t/m 15 januari 2017

Vanitas, werken uit de Heden Collectie

Twee keer per jaar presenteren we kunstwerken uit de Heden Collectie binnen een bepaald thema. Deze winter is het thema: Vanitas. Met werk van o.a. Krista van der Niet, Louise te Poele (foto), Diana Scherer, Femmy Otten en Lieven Hendriks.  

Wikipedia: Vanitas is een thema in de kunst. Het woord vanitas is Latijn en betekent ijdelheid en leegheid. Met bijvoorbeeld schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen, zeepbellen, vergane boeken, muziekinstrumenten, klokken of omgevallen glazen wordt de ijdelheid, tijdelijkheid en zinloosheid van het aardse gevisualiseerd.

Het wordt een deconstructie van de bekende 17e eeuwse schilderijen: een hedendaagse gefragmenteerde versie. Allerlei objecten die op deze - voor iedereen herkenbare - schilderijen te zien zijn zoals bloemen, een schedel, fruit, tafellakens, glazen, spiegel, ramen, servies, dieren etc. Een combinatie van rijkdom/levendigheid en vergankelijkheid.