09 februari 2023

Bezoek de nieuwe collectiepresentatie ART TO MAKE YOU HAPPY

De kracht van kunst is dat het een veelheid aan gedachten en emoties kan oproepen. Dit komt tot uitdrukking in een serie tentoonstellingen onder de noemer ART TO MAKE YOU… Dit jaar gaat Heden van start met een collectiepresentatie waar je blij van wordt. De tentoongestelde  tekeningen, schilderijen, foto’s en sculpturen brengen momenten van vrolijkheid teweeg. Ze laten je even wegdromen, genieten, gniffelen of misschien wel hardop lachen. Kortom: ART TO MAKE YOU HAPPY!

Op uiteenlopende manieren prikkelen de geëxposeerde kunstwerken de verbeelding. Ze verrassen door hun spel met kleur, thematiek, humor, herkenning en vervreemding. Sommige werken maken je simpelweg gelukkig door hun sprankelende kleuren en de sfeer die ze uitstralen, zoals Dom of Milan van Jean de Ruiter, waar een pluizige en felroze kathedraal opdoemt in een verlaten woestijn. Of misschien is wel een thema afgebeeld dat jou persoonlijk raakt. Andere kunstwerken dagen je uit om goed in te zoomen op wat je werkelijk ziet. Wat gebeurt er met je perceptie van een werk als je de titel leest? Welke relatie gaan de verschillende kunstwerken met elkaar aan? En wat doet een fruitmachine in een kunstgalerie?

Zoals licht alleen bestaat bij de gratie van donker, ervaren we blijdschap omdat we weten hoe het is om verdrietig te zijn. In het leven doen zich genoeg gebeurtenissen voor – ver van huis en dichtbij – die negatieve gevoelens als angst en somberheid kunnen oproepen. Voor kunstenaars is het maken van kunst dan vaak een uitlaatklep, een manier om emoties en ideeën een plek te geven. Wat kunst vervolgens losmaakt bij de beschouwer, is sterk afhankelijk van persoonlijke interpretatie. Wat de een blij maakt, kan de ander verdrietig maken. Dit levert een interessant spanningsveld op waarbinnen de kunstwerken in deze tentoonstelling zich bewegen.

In een aantal werken zijn opwekkende visuele kenmerken gecombineerd met schurende zware thematiek. Juist deze dualiteit maakt dat kunst kan raken en kan helpen om te relativeren. Neem bijvoorbeeld grafisch werk van Wouter van Riessen (1967). Daarin zien we een opgewekte, stripachtige beeldtaal met felle kleuren. Maar wie goed kijkt, ziet ook een man in worsteling. Zo speelt Van Riessen met licht en donker, wat interessante vragen en interpretaties oproept. Ontdek de tentoonstelling en laat je inspireren door deze en andere kunstenaars.

De tentoongestelde werken zijn te huur; sommige zijn ook te koop voor een aantrekkelijke prijs.

Kunstenaars

Heden presenteert een gevarieerde selectie kunstenaars
- Grafiek: Karin Bos, Wouter van Riessen, Ko Aarts.
- Fotografie: Jean Ruiter, Nico Jesse, Martine Stig.
- Beeldhouwkunst: Maze de Boer, Indieguerillas, Sef Peeters.
- Schilderkunst: Aafke Bennema, Sarianne Breuker, Gijs Assmann.

9 februari 2023 | Denneweg 14a Den Haag