Heden heeft in collectie een aantal karakteristieke portretten van de hand van schilder, tekenaar, graficus en beeldhouwer Emo Verkerk. Verkerk wordt algemeen erkend als een van de grote namen van de laatste decennia. Een beeldend kunstenaar die telkens weer nieuwe wegen inslaat en wiens oeuvre getuigt van een grote verbeeldingskracht en een zeldzaam schilderkunstig vermogen.
Authentiek, intuïtief
Als kunstenaar blijft de aan Ateliers ’63 opgeleide Emo Verkerk ver weg van conventionele technieken. Hij werkt niet cerebraal, maar juist in alle eenvoud, in een authentieke, intuïtieve, soms quasi-naïeve stijl. Dit mag bij sommigen wenkbrauwen doen fronsen, maar wie goed beschouwt, herkent vooral werk dat met grote concentratie tot stand kwam en dat getuigt van een grote verbeeldingskracht en een zeldzaam schilderkunstig vermogen.
Zijn kunstenaarschap zet Verkerk in als een methode van zelfonderzoek en als de juiste route om een ‘aardiger en wijzer mens’ te worden. Waarnemen vindt hij belangrijker dan de voorstelling op zich: want, ‘we maken al kijkend de wereld.’
Portretten
Verkerk maakt landschappen en beeldhouwwerken, maar is vooral bekend van zijn portretten, waarvoor het werk van Francis Bacon als inspiratiebron geldt. Want de wijze waarop Bacon sprak over kunst, trof Verkerk als ‘Filosofie in de praktijk.’
Verkerk maakt naam met portretten van schrijvers als Gerard Reve, Truman Capote, Jan Jacob Slauerhoff, Joseph Roth en de componist Charles Ives; allen personen die hem bijzonder interesseren.
Ook de Hedencollectie bevat interessante portretten van Verkerk, zoals het kleurrijk-cartooneske geschilderde portret van folkzanger Tim Harding (1993), of ‘Bij de Marine’ (1995) waarin oude tv-held Dorus (Tom Manders) is geportretteerd en dat, qua thema, zo goed bij Verkerks thuisbasis, marinestad Den Helder, past.
Verbinding samenleving-kunst
Emo Verkerk is niet alleen actief als kunstenaar maar roert zich ook met engagement in het kunstleven van de stad waar hij woont en werkt: Den Helder. Op zijn initiatief worden vanaf 2003 wisseltentoonstellingen gehouden in de Helderse IJssalon Aris Laan, waar klanten, genietend van een ijsje, kunnen kijken naar kunst; ook naar modern werk dat niet ieders oog behaagt. Dat idee -het verbinden van samenleving en kunst- spreekt Verkerk aan en kreeg recentelijk nog zijn beslag in de gratis toegankelijke jubileumtentoonstelling ‘20 jaar IJssalon’ in Kunsthal 45 Den Helder. Met werk van o.a. Koen Vermeule, Gijs Assmann, Rob Scholte en Koos Breukel, kunstenaars die ook met hun werk in de verhuurcollectie van Heden zijn vertegenwoordigd.
Emo Verkerk (Amsterdam, 1955) studeerde Filosofie aan de VU en UvA en koos daarna voor een kunstopleiding aan Ateliers ’63 Haarlem. Zijn werk is opgenomen in de collecties van Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Bonnefanten Maastricht, Boijmans van Beuningen Rotterdam en Rijksmuseum Twente. Verkerk exposeert in de grote Nederlandse musea, maar ook internationaal, o.a. in New York en Cottbus. Hij sleepte een aantal prijzen in de wacht, waaronder de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Jeanne Oosting Prijs.
Werk van Emo Verkerk bekijken en/of huren? Bezoek onze collectie online. Klik hier.