Hiervoormaals | Tekeningen van Marcel van Eeden

26 januari 2023

Te zien in Mesdagcollectie Den Haag - Te huur bij Heden.
Kunstenaars die exposeren in de landelijke musea zijn ruim vertegenwoordigd in de collectie van Heden. Zo ook Marcel van Eeden (Den Haag, 1965). Tot en met 12 maart is in de Mesdagcollectie Den Haag te zien de tentoonstelling De Gasfabriek: Van Eeden & Van Gogh.

<1965
Inspiratiebron voor de houtskooltekeningen en zwart-witfoto´s die Van Eeden speciaal voor deze tentoonstelling maakte, is Van Goghs stadsgezicht Gasfabriek (1882). Deze keuze ligt voor de hand; Van Eeden woont om de hoek van de locatie waar de inmiddels afgebroken fabriek ooit stond en heeft een sterke hang naar plaatsen en gebeurtenissen van voor zijn geboortejaar 1965: het ‘hiervoormaals’.

‘Al die tijd dat ik er niet was is belangrijker dan de korte tijdsspanne waarin ik er wel ben’

Sfeertekeningen van een voorbije tijd
Niet alleen in deze tentoonstelling, ook in zijn overige werk is het ‘hiervoormaals’ prominent aanwezig. Van Eedens fascinatie voor het ‘niet-zijn’ in de jaren voorafgaand aan zijn eigen bestaan, brengt hij tot uitdrukking in door de film noir geïnspireerde beeldverhalen. Daarvoor maakt hij gebruik van templates van oude krantenknipsels, illustraties en tijdschriften. Veelvoorkomende thema’s zijn stedelijke landschappen,  nachtelijke scènes en stemmige jaren ’50-interieurs. Van Eedens zwart-wit sfeertekeningen roepen een mooi tijdsbeeld op. Door ‘de tijd die hij zelf niet heeft meegemaakt’ te reconstrueren eigent Van Eeden zich deze alsnog toe en zet hij deze vervolgens naar eigen hand. Voorbeelden in de Hedencollectie zijn onder andere de nachtelijke scène ‘Casino’ en het  stadsgezicht ‘Segbroeklaan’, waarvan de zonovergoten jaren ’50-flats Van Eeden sterk doen denken aan zijn vroegste jeugd in een Haagse nieuwbouwwijk.

Marcel van Eeden werkt in Karlsruhe, Zürich en Den Haag. Hij is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en heeft een aantal prijzen op zak, onder andere de Ouborgprijs en de Prix de Dessin de la Fondation d’Art Contemporain Daniel et Florence. Ook was hij jurylid voor onder andere de Prix de Rome, Kunstkommission Stadt Zürich en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Van Eeden timmert internationaal aan de weg en exposeert in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Azië en Europa.

Ook een werk van Marcel van Eeden huren? Bekijk de online collectie op www.heden.nl
Werken van Marcel van Eeden in de Hedencollectie, zie: 
https://www.heden.nl/collections/marcel-van%20eeden