Anne Forest op Rotterdam Contemporary

02 februari 2015

ANNE FOREST ARTIST STATEMENT

"Mijn schilderijen stammen uit mijn opvoeding waarin ik veel in aanraking ben gekomen met Russisch-orthodoxe iconen. 'De icoon' staat als beeldtaal op mijn netvlies gebrand. Ik eigen het mij toe door een eigen wereld ermee te creëren, bevolkt met totemistische figuren die in het leven zijn geroepen om voor de toeschouwer van spirituele waarde te kunnen zijn. Ook is de portretkunst uit de Barok en Renaissance periode een groot inspiratiebron voor mij. De stoïcijnse houdingen en gelaten prikkelen in mij de drang de verborgen gevoelswerelden die in ons allen schuilen doormiddel van mijn figuren bloot te leggen. De dieren of wezens die schilder zijn het resultaat van het bestuderen van iconen waarop Maria en kind samen staan afgebeeld. In deze werken onderzoek ik de relatie van de figuren tot elkaar en tot de kijker: wie beschermt wie en waarvan? 

Naast het naïeve van de icoon oefent het primitivisme en het unheimliche ook een grote aantrekkingskracht op mij uit. Kunstenaars uit deze stromingen die ik tot mijn grootste inspirators toereken zijn Francisco Goya, Henri Rousseau, Alfred Kubin, Francis Bacon, David Lynch, Cindy Sherman, George Condo, Matthew Barney, Natasja Kensmil, Dana Schultz en Allison Schulnik. Wat ook grote impact heeft op mijn werk zijn de vele horror-films die ik vaak tot diep in de nacht kijk.

Mijn achtergrond als tekenaar blijft aanwezig in de grafische beelden die ik schilder waarin de lijn heilig is. Door dit strakke te combineren met de grofte en het onberekenbare van de materialen waar ik op werk (zoals ongespannen canvas, tapijt en gevonden stukken hout) wordt in ieder werk de innerlijke strijd zichtbaar die mij als kunstenaar het meest bezighoudt: zelfcontrole en het willen verstoren daarvan.