Een middag over portretten op 6 dec.

17 november 2014

Op zaterdag 6 december van 15 tot 17 uur organiseert Heden een middag over portretten in aanwezigheid van Anne Forest.

Portretkunst heeft een eeuwenoude traditie en is ook in de hedendaagse kunst een geliefd onderwerp.

Kunsthistoricus Ingrid van Santen geeft zaterdagmiddag 6 december een spoedcursus ‘Portretten in de hedendaagse kunst’. Wat is een portret nu eigenlijk? Een ingewikkelde vraag met een waaier van mogelijkheden als antwoord.

De Amerikaanse Cindy Sherman fotografeerde zichzelf honderden keren, telkens als een andere personage maar nooit als zichzelf. ‘Ik wil dat de kijker iets van zichzelf herkent, niet iets van mij’. En alhoewel haar beeldtaal en die van Anne Forest verschilt, is er verwantschap in de behoefte het portret te overstijgen. Om achter de persona, het masker te willen kijken en door te dringen tot iets universeels. Over deze bronnen en achtergronden wordt op deze middag gesproken.

In een korte lezing passeert werk van enkele internationale kunstenaars, die het portret op hele specifieke wijze inzetten. De rol van de fotografie speelt hierbij een bijzondere rol, soms als medium, soms als inspiratiebron of onderlegger. Aan bod komt de kunst van Marlene Dumas, Cindy Sherman, Thomas Ruff, Teun Hocks, Erwin Olaf, William Wegman en natuurlijk Anne Forest.

Na afloop is er volop gelegenheid de tentoonstelling en portretten uit de Heden Collectie te bekijken en drinken we een borrel als finissage van de tentoonstelling.

We vinden het leuk als je hierbij aanwezig kan zijn. RSVP bij Lia Bender (lia@heden.nl).

Graag tot 6 december!