Haagse Abstractiie: Will Leewens, Karel Bleijenberg & Wil Bouthoorn

05 augustus 2022

Heden heeft al 50 jaar een sterke binding met Den Haag en met beeldend kunstenaars die hier actief zijn. Dit blijkt allereerst uit de uitleencollectie waarin -naast werk van nationale en internationale kunstenaars- een groot aantal interessante Haagse kunstenaars is vertegenwoordigd.

Ook komt dit tot uitdrukking in de actuele collectiepresentatie met abstract werk van Karel Bleijenberg, Will Leewens en Wil Bouthoorn. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 10 september.

Bleijenberg, Leewens en Bouthoorn zijn exponenten van de Nieuwe Haagse School. Deze naoorlogse beweging is het Haagse antwoord op de vernieuwingsambities van CoBrA en wil op geheel eigen wijze aan de beeldende kunst krachtige innoverende impulsen geven.

De drie zijn sterk verankerd in het Haagse culturele leven van die jaren: ze exposeren jaarlijks in het Gemeentemuseum Den Haag en zijn lid van Pulchri Studio, de Haagse Kunstkring en de Posthoorngroep, een groep beeldend kunstenaars die vanaf 1949 exposeren in Bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout. Daar treffen ze literaire tijdgenoten als Clara Eggink, J.C. Bloem, Martinus Nijfhoff en A. Roland Holst. In de stad zindert het dus van de creatieve activiteit. Bleijenberg, Leewens en Bouthoorn dragen bij aan de bloei van de lokale kunstscene, maar timmeren ook (inter)nationaal aan de weg.

Karel Bleijenberg (Den Haag 1913-1981) volgt zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en vestigt zich na WOII tijdelijk in Parijs. Inspiratie vindt hij in de Franse en Spaanse landschappen. De opvallende paarse-, blauwe- en okertinten in sommige van zijn werken vinden hier hun oorsprong. De uitleencollectie bevat een aantal kleurrijke abstracte werken van zijn hand.

Ook Wil Bouthoorn (Den Haag 1916-2004) volgt de KABK. Zijn schilderkunstige ontwikkeling verloopt van figuratief naar abstract. Hij exposeert in Engeland, Verenigde Staten en Frankrijk en wordt onderscheiden met een aantal prijzen, waaronder de Jacob Marisprijs en de Ouborgprijs. Bij Heden zijn semi-figuratieve en abstracte werken van Bouthoorn te zien, waarvan sommige al in de jaren ‘70 in de uitleencollectie zijn opgenomen.

Kunstschilder-beeldhouwer Will Leewens (Den Haag, 1923-1986) krijgt schilderlessen van zijn zwager Jan Roëde. Hij is geïnspireerd door het werk van Picasso, Braque, Matisse en Miró en verzet zich gaandeweg steeds meer tegen de traditionele figuratieve kunst. Uiteindelijk werkt hij volledig abstract en zijn kleurrijke geometrische vormen in een platte ruimte zijn specialisme.

Openingstijden:
donderdag-vrijdag: 12.00-17.00 uur
zaterdag: 13.00-18.00 uur