Petra Blaisse opent Berend Strik

21 maart 2014

Op donderdag 17 april om 17 uur opent ontwerper Petra Blaisse de tentoonstelling van Berend Strik.

Na het voltooien van haar opleiding aan de kunstacademie in Londen en Groningen, werkte Petra Blaisse bij het Stedelijk Museum in Amsterdam als collectiebeheerder en tentoonstellingmaker. Vanaf 1987 werkte Petra Blaisse als freelance ontwerpster waarbij ze installaties heeft ontworpen voor gebouwen waarbij ze de ruimte en de toeschouwer wil uitdagen. In 1991 richtte zij de groep ‘Inside Outside’ op die werkt met verschillende kunstvormen, zoals landschap, architectuur, interieurontwerp en textiel. Voor deze groep heeft Petra Blaisse specialisten gevraagd met verschillende disciplines om met haar samen te werken. In deze lijn heeft ze samengewerkt met bijvoorbeeld Rem Koolhaas aan verschillende architectuur projecten, zoals de Seattle central library en de Casa da Música.

De groep ‘Inside Outside’ bestaat op dit moment uit 10 vaste leden met een grote diversiteit aan achtergrond en nationaliteit. De groep werkt op internationaal niveau samen met kunstenaars van verschillende disciplines. Ze onderscheiden zich door ontwerpen te maken die architectuur en landschap samenvoegt tot één geheel.

Naast het ontwerpen met de groep ‘Inside Outside’ geeft Petra Blaisse lezingen en colleges over de hele wereld. Haar werk is te zien in verschillende internationale tentoonstellingen die gericht zijn op design en architectuur.

Berend Strik heeft op uitnodiging van Heden drie maanden gewerkt en gewoond in Jogjakarta Indonesië, bij Cemeti Art House. De werken die daar zijn ontstaan toont hij bij Heden.

Strik werkte in Indonesië aan de serie ‘Decipher the Artist’s Mind’ die draait om onderzoeken en ontrafelen. Hoe krijg je greep op het beweeglijke territorium van de kunst? Wat blijft er achter in het atelier van een kunstenaar als die er zelf niet (meer) is? Voor deze serie maakt Berend foto’s van ateliers van kunstenaars en vult zo’n ‘objectieve’ foto met dat wat niet zichtbaar is. Hij haalt op deze manier visueel naar boven wat een studio vasthoudt aan gedachten en ideeën die daar zijn ontstaan. Dat doet hij door middel van toevoegen van draad en textiel op de foto, materiaal waar Strik zeer bekend mee is.

Gedurende de tentoonstelling is Berend twee dagen per week aanwezig om zijn werkwijze inzichtelijk te maken. Onze tentoonstellingsruimte is zijn studio.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus en een editie in kleine oplage, die in Indonesië is opgezet en in Heden zal worden voltooid.