pop up: de posthoorngroep

16 november 2018

Heden presenteert vanaf deze week een selectie kunstwerken van leden van De Posthoorngroep in de Centrale Bibliotheek en Bibliotheek Segbroek. Je kunt deze werken 3 maanden gratis lenen op vertoon van je bibliotheekpas.

De Posthoorngroep bestond uit een groep experimenteel ingestelde kunstenaars uit Den Haag die op het Lange Voorhout in Bodega De Posthoorn bijeenkwamen en er vanaf 1949 gratis exposeerden. Wegens groot succes huurde de eigenaar van het cafe het naburige pand erbij en in 1956 is Galerie de Posthoorn een feit. Na de hoogtijdagen tussen 1956 en 1959 nam de belangstelling af en  in 1962 sloot de galerie haar deuren.

De Posthoorngroep wordt beschouwd als een van de peilers van de Nieuwe Haagsche School. Achteraf gezien kan je vaststellen dat het Haagse schildersklimaat zich in de jaren vijftig en zestig kenmerkte door vernieuwing in een geheel eigen Haags jasje. Niet voor niets wordt deze Nieuwe Haagse School wel gezien als een Haags antwoord op de Cobrabeweging.

Karel Bleijenberg (1913 - 1981) vond zijn inspiratie in het Franse en Spaanse landschap. Daar  trof hij de paarse, blauwe en okertinten aan die hem bijzonder aanspraken en die opvallen in zijn werk. De uitdaging zocht hij in het vinden van evenwicht tussen vorm en kleur. Zijn werk bestaat uit portretten, figuren, landschappen en abstracte voorstellingen.  

Jan Roëde (1914 – 2007) pendelde lange tijd tussen Frankrijk en Zwitserland. Roëde schilderde intuïtief en ontwikkelde zich tot een verrassende colorist met een heel eigen stijl. Speels en altijd met een glimlach schilderde hij eenvoudige mens- en dierfiguren in niet-naturalistische kleurcomposities. Vanaf de tweede helft van de jaren 60 werd zijn kleurgebruik feller en egaler. Het werk van Roëde is kleurrijk, lichtvoetig en poëtisch.

Willibrordus Joseph (Will) Leewens (1923 – 1986). Leewens woonde en werkte langere tijd in Parijs. Hij schildert aanvankelijk stillevens en zelfportretten maar uiteindelijk zijn het met name Matisse en Picasso die hem inspireren. Will Leewens gebruikte zijn werk op papier als ´laboratorium´ voor zijn schilderijen. Hierin neemt hij eerst de stedelijke architectuur als thema. Aan het eind van de jaren vijftig ontwikkelde hij zijn eigen beeldtaal: kleurige geometrische vormen die hij rangschikt in een platte ruimte.

Wil je een van deze kunstwerken 3 maanden gratis in huis hebben? Dat kan! Neem contact op via dorith@heden.nl of kom langs in onze galerie (Denneweg 14a). Neem je bibliotheekpas, een geldig ID en recent adresbewijs mee. Je kunt ook een ander kunstwerk bij ons uitkiezen. Neem vast een kijkje op www.heden.nl

REAGEER

Laat hier je reactie achter. Het formulier wordt verstuurd als alle velden zijn ingevuld.