Heden opent zaterdag 16 september het nieuwe kunstseizoen met de solotentoonstelling ‘Jemima de Jonge, Behind the Belly Button’. De Jonge (Rotterdam, 2001) studeerde cum laude af aan de Afdeling Beeldende Kunst van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en won de Heden Startprijs 2023. In deze tentoonstelling presenteert zij verschillende werken in een spectaculaire overkoepelende installatie en weet daarmee de complexiteit van de menselijke belevingswereld te vangen.

Werk
Jemima de Jonge (Rotterdam, 2001) werkt vanuit een sterk verlangen om de fysieke wereld te confronteren met een zorgvuldig gecreëerde virtuele wereld. Zo ontstaan kunstinstallaties die ons laten opgaan in een miniatuurwereld van verbeeldingskracht. Door ogenschijnlijk tegengestelde elementen met elkaar te laten samengaan, zoals humor en pijn, schept De Jonge betekenis en verleidt ze ons tot een nostalgische ontdekkingstocht door een zowel herkenbare als vervreemdende nieuwe omgeving.

Met gevoel voor sfeer en uitzonderlijk oog voor detail bouwt De Jonge scènes van karton: gelaagde kijkdozen die transformeren tot filmdecors zodra de kunstenaar zelf als personage in een videoprojectie verschijnt. Een combinatie van sculpturale miniaturen, kartonnen ruimtelijke installaties en technische videokunst voert je mee in een spel van emotie, lichamelijke beleving, humor en (on)werkelijkheid; zo word je meer dan alleen maar een beschouwer van het werk. Als actief onderdeel van de installatie geef je zelf betekenis aan deze artistieke totaalervaring.

Heden Startprijs
Met de jaarlijkse Heden Startprijs ondersteunt Stichting Heden jonge talentvolle kunstenaars. Op 30 juni kende Heden deze prijs toe aan De Jonge tijdens de Graduation Show van de KABK. De jury was onder de indruk van de wijze waarop zij zowel de impact van het grote gebaar als de zeggingskracht van het allerkleinste detail dynamisch laat samenwerken. Haar tekeningen en kijkdozen laten ambachtelijk perfectionisme zien en de sterk doordachte regie van haar videowerk getuigt van een groot talent voor het ensceneren van emotie en sfeer.

Heden nodigt je van harte uit voor de opening + meet the artist van de tentoonstelling ‘Jemima de Jonge, Behind the Belly Button’ op zaterdag 16 september, 17:00-19:30 uur. De tentoonstelling loopt t/m 4 november. Klik hier voor de prijslijst.

Locatie: Denneweg 14d, 2514 CG Den Haag.