uitgelicht

14 maart 2019

Vanaf volgende week is het werk Hans van Sander Breure & Witte van Hulzen te zien in de tentoonstelling nieuwe aanwinsten bij Heden. Hans is een samengestelde sculptuur van stokbenen, lappen en een geboetseerd portret. Eveneens opent deze week de tentoonstelling The Floor is Lava van het duo bij Marres in Maastricht.

Uitgangspunt in het werk van Sander Breure & Witte van Hulzen is hun beider fascinatie voor menselijk gedrag, de invloed van tijd en plaats op menselijke relaties, gelaatsuitdrukking (spiegel van de ziel) en lichaamstaal. In de recente tentoonstelling Parts, Bits and Pieces, bij Galerie Tegenboschvanvreden maakten zij een installatie die bestond uit verschillende sculpturen. Menselijke figuren die als vertegenwoordigers van rollen functioneren in een denkbeeldig theater van het alledaagse. De gemodelleerde portretten en geassembleerde figuren vormen een verzameling die in verschillende combinaties kan worden weergegeven. De figuren zijn gemaakt van allerlei materialen zoals klei, textiel en hout. Ze hebben expressieve gezichten, maar zijn verder schetsmatig opgezet met stokbenen, halve torso’s en hangende lappen textiel. Los van de lichamen waardoor ze worden ondersteund, lijken de gezichten op maskers en zijn gebaseerd op observaties uit het dagelijks leven.

Tegelijkertijd vormen deze figuren composities van identiteit, dat vluchtige moment van stilstand in een wereld die voortdurend in beweging is. De aanname hierbij is dat mensen hoe dan ook altijd een rol spelen met specifieke karaktertrekken en lichaamstaal.

Sander Breure & Witte van Hulzen wonen en werken in Amsterdam. Breure studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag, en Van Hulzen behaalde zijn diploma bij ArtEZ in Arnhem. Hun multidisciplinaire praktijk is gebaseerd op onderzoek naar de lichaamstaal en de interpretatie ervan.

REAGEER

Laat hier je reactie achter. Het formulier wordt verstuurd als alle velden zijn ingevuld.