25 oktober 2009 t/m 29 november 2009

LANDING SOON, afsluiting

Zondag 25 oktober is om 13.00 uur deze bijzondere expositie geopend. Met muziek van New Kid on The Blokfluit!
Tijdens deze expositie kunt u het werk zien van verschillende kunstenaars die hebben deelgenomen aan Landing Soon, het ‘artist in residence’ programma van Heden en Cemeti Art House in Yogyakarta, Java. Heden toont de resultaten van Ralph Kämena, Urs Pfannenmüller, Elizabeth de Vaal, Cilia Erens en Rosalie Monod de Froideville.
Gevels met reclame en kunststofelementen domineren de straten van Yogyakarta. In enkele architectonische modellen toont Urs Pfannenmüller de voorkant, die macht en representatie uitstraalt; de achterkant is haveloos en veronachtzaamd. De modellen zijn geen letterlijke omzetting van bestaande gebouwen maar een essentie van zijn observaties. In een serie aquarellen van steeds dezelfde straat met een zwart-wit geblokte middenberm laat hij zien, hoe oude en nieuwe bebouwing naast elkaar staan en soms in elkaar grijpen.
Elizabeth de Vaal toont een schilderij met als lijst een deel van een huis, een Gebyog. Het boek Art Criticism bevat de belangrijkste westerse kunstwerken en wordt tientallen malen gekopieerd. Van een Mondriaan kun je uiteindelijk alleen nog maar wat lijnen en stippen zien. Dat beeld samen met het lezen van Helena Spanjaard’s  Het ideaal van een moderne Indonesische schilderkunst en het zien van grote gebeeldhouwde lijsten bij een Indonesische schilder, hebben tot dit werk geleid.
Soundspace Yogya, A Sounddiary en Nyepiwalk zijn de twee werken van geluidskunstenaar Cilia Erens. Voor Soundspace Yogya, a sounddiary liet zij zich inspireren door wat ze noemt de ‘earcatchers’ van Yogyakarta – de geluidsthema’s waar haar oren gedurende drie maanden aan bleven hangen buiten op straat. Voor Nyepiwalk (stiltewandeling) liet ze zich leiden door een terugkerend thema in haar werk: collectieve stilte. Klik hier  voor meer informatie over dit werk.