06 juni 2010 t/m 29 augustus 2010

Toegepaste werkelijkheid

Ton Schuttelaar, Jeroen Bosch, Lizan Freijsen, Daan Samson, Julika Rudelius, Pilvi Takala en Hugo Schuitemaker

Met Toegepaste werkelijkheid bracht Heden een aantal kunstenaars bij elkaar voor wie de realiteit van alledag niet alleen een inspiratiebron is, maar schijnbaar ook meteen het werk zelf. Of die realiteit nu het eigen persoonlijk leven betreft, de wondere wereld van advertising en corporate business, of iets wat je op straat tegenkomt: de kunst in deze tentoonstelling leek sterk op een realiteit die je ook — en vooral — buiten de kunstwereld aantreft. Niet toegepaste kunst, maar de werkelijkheid toegepast.

01 september 2014 t/m 25 oktober 2014

Ton Schuttelaar, Ultra Thing

Op zaterdag 6 september opent de tentoonstelling Ultra thing van Ton Schuttelaar.

Een Ultra thing is een voorwerp dat je overal ter wereld kunt vinden: een plastic flesje, een pakje sigaretten, een stoel, of een magazine. Deze en andere dingen maken onderdeel uit van het nieuwste werk van Ton Schuttelaar. De terloopse samenstellingen die hij met die dingen maakt zijn problematisch als het gaat om het beschouwen van kunst. Zijn beelden lijden namelijk aan aura verlies. Meestal bezit kunst ten minste een van de volgende ingrediënten: het is verheffend, noodzakelijk in zijn tijd, uniek. Dit werk van Schuttelaar is toevallig, democratisch, onopvallend en verdwijnt net zo makkelijk als het verschenen is.

Dit maakt het de bezoeker niet makkelijk, want waar kijk je naar? Een doodordinair flesje cola, al dan niet leeg, of halfvol. Of platgetrapt. Maakt niet uit. Maar als het niet uitmaakt, is dan alles kunst? Of is het dat alleen op dit moment, in deze verzameling of in deze samenstelling? Misschien moeten we ons juist concentreren op het kortstondige en het inwisselbare van deze beelden.

Jack Segbars schreef een tekst over het recente werk van Ton Schuttelaar. Deze tekst is te downloaden als PDF.