21 maart 2010 t/m 30 mei 2010

Boys don't cry, Twan Janssen

Op zondag 21 maart om 13.00 uur is bij Heden de solotentoonstelling Boys Don’t Cry van Twan Janssen geopend.

Twan Janssen is een acteur die de kunstenaar Twan Janssen speelt. De werken die hij maakt zijn rekwisieten in het toneelstuk van zijn carrière. Janssen toont in deze tentoonstelling recent werk bestaande uit zakdoek- en strafwerkschilderijen. De titel van de tentoonstelling lijkt te verwijzen naar het verdringen en verwerken van verlies, alles gebracht binnen de kaders van de schilderkunst. Want dát is wat hij vooral is; een schilder.

Eén die de schilderkunst op onorthodoxe wijze benadert. De verf wordt niet zoals gewoonlijk met penselen op een doek geschilderd, maar wordt eerst in lange stroken gedroogd en daarna gevlochten op een doek. Of het wordt als lap met magneten aan het schildersdoek bevestigd. Zo wordt de logische twee-eenheid doek en drager uit elkaar gehaald en kunnen we het schilderij weer met een frisse blik bekijken.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie van Twan Janssen, uitgegeven door Heden. Een aantal kunstwerken uit de tentoonstelling zal worden opgenomen in de collectie van Heden en zijn te huur. Speciaal voor de tentoonstelling zal de kunstenaar een serie zakdoekschilderijen maken die als editie wordt uitgegeven.

17 maart 2017 t/m 29 april 2017

International Silence (Twan Janssen en Johannes Verwoerd) 'MUTE'

18 maart – 29 april 2017

Heden presenteert de eerste expositie van International Silence, een collectief van kunstenaars Twan Janssen en Johannes Verwoerd. International Silence opereert op het grensvlak tussen kunst en vormgeving,  Twan en Johannes onderzoeken het begrip “Stilte”, een schaars begrip in onze tijd.

De presentatie in Heden bestaat onder andere uit 3D geprinte lichtsculpturen en met mos begroeide verhuisdozen. De lichtsculpturen bevatten lithofanen. Van oudsher werden lithofanen (letterlijk: beeld in steen) uit marmer gesneden en waren een kostbaardere portretvorm dan bijvoorbeeld een geschilderd portret. De huidige techniek maakt het mogelijk dit eeuwenoude procedé opnieuw toe te passen, met beelden uit onze tijd. De beelden zijn opzettelijk niet bijzonder. Je komt ze tegen als je een middag doorbrengt op Facebook. Het zijn beelden die tot ons komen, ons overspoelen en op die manier ons wereldbeeld vormen.

Naast de lichtsculpturen met lithofanen is de 'Setlist Serie' te zien. Dit zijn driedimensionale lithofanen waarop setlists te zien zijn van concerten van door de kunstenaars geliefde bands. Een setlist is een lijst met nummers die gespeeld worden tijdens een concert. De wandobjecten zijn verstilde monumenten voor deze muzikale hoogtepunten uit de recente muziekgeschiedenis. Deze installatie is een wankel monument voor de beeldherrie die dagelijks onuitgenodigd tot ons komt. Alleen in stilte herinneren we ons het geluid wat we ooit hoorden, maar waar we misschien toen niet goed naar geluisterd hebben, even stilstaan bij een wereld die voorbijflitst. Even “Mute”.