Datum
t/m
Opening

Een van de eerste alternatieven voor vervuilende fossiele brandstoffen waren zonnepanelen. Jarenlang werden ze in de markt gezet als een schone en groene optie om klimaatverandering tegen te gaan. Bedrijven en particulieren hebben de afgelopen decennia dan ook grootschalig geïnvesteerd in dit ‘groene’ alternatief. Te mooi om waar te zijn? Ja, want met een gemiddelde levensduur van 25 jaar kunnen we de komende jaren enorme hoeveelheden afgedankte panelen  verwachten, die deels bestaan uit niet recyclebare metalen en giftige chemische stoffen. Het is de figuurlijke afterglow van het opwekken van energie uit zonlicht.

Dit soort fenomenen fascineren gastcurator Jaap Sleper mateloos: hoe ogenschijnlijke oplossingen van maatschappelijke problemen een schaduwkant kunnen hebben. Het voorbeeld van de zonnepanelen toont aan dat een verantwoorde keuze niet te maken is op basis van de aan consumenten verstrekte informatie, maar dat zij zelf op onderzoek moeten uitgaan. Velen doen dit niet en laten zich verleiden door hapklare informatie. Cruciale achtergrondinformatie blijft zo verborgen. In deze tentoonstelling komen verschillende kunstwerken samen, die dergelijke (maatschappelijke) bij- en na-effecten aanschouwelijk maken en aan de orde stellen.

Zonnepanelen zetten door middel van een chemische reactie de verbindingen van zonlicht om in energie. Met die stroom kunnen vervolgens huizen en wegen worden verlicht: de breking van licht tot andere vormen van licht. Op een soortgelijk principe is ook de visuele beeldtaal van AFTERGLOW gebaseerd: irisering. Een  iriserende werking treedt op wanneer een oppervlak verschillende kleuren laat zien uit verschillende hoeken. Dit regenboogeffect ontstaat doordat licht dat op dit oppervlak valt, verdeeld wordt gebroken en vervolgens meerkleurig weerkaatst. Net als bij zonnepanelen wordt dit effect bereikt door een reactie van giftige en schadelijke chemische stoffen. Het effect, zoals veel gebruikt bij het maken van keramiek in het begin van de twintigste eeuw, ervaren mensen doorgaans als ‘mooi.’ Ook hier komt het mooie tot stand door een proces met sterke nadelen. Zo zijn ook de kunstwerken in AFTERGLOW enerzijds erg aantrekkelijk, maar schemert er op de achtergrond ook een zekere spanning en activiteit.

Met werk van: Daniel van Straalen, Clement Massier, Iris van Dongen, Vincent Uilenbroek, Florian & Michael Quistrebert en vele anderen.

AFTERGLOW toont de keuze van Jaap Sleper uit de Hedencollectie én een dwarsdoorsnede uit Slepers’ eigen collectie. Sleper is kunstverzamelaar en galeriehouder van Heejsteck# in Utrecht. In 2021 werd Sleper eigenaar van het pand waar de galerie van Heden zich bevindt. De tentoonstelling is gemaakt door Jaap Sleper in samenwerking met Maarten de Leede, curator bij Heden. Voor het samenstellen van deze tentoonstelling heeft Heden voor het eerst een gastcurator uitgenodigd, een manier van werken die wij in de toekomst regelmatig gaan herhalen.