03 februari 2012 t/m 17 maart 2012

Arianne Olthaar

Arianne Olthaar laat in de tentoonstelling maquettes, films en foto's zien naar aanleiding van haar residency in Riga (Letland) in het najaar van 2011, in het kader van Heden There. Het werk is geïnspireerd op twee prominente locaties uit de jaren zeventig en tachtig: de televisietoren in Riga, en hotel Viru in Tallinn.
In de imponerende 368 meter hoge televisietoren, gebouwd tussen 1970 en 1986, was op 93 meter hoogte het restaurant Veja Roze gevestigd. Het restaurant sloot tijdens de Letse economische crisis in de jaren negentig.

Hotel Viru, geopend in 1972, was de eerste wolkenkrabber in Estland en destijds het meest prestigieuze en luxueuze hotel in de regio. Ook huisde er tot 1989 de Russische inlichtingendienst, de KGB.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie getiteld Luxe 1972 - 1987. Deze bevat foto's van (eens) luxueuze, moderne interieurs van dancings, hotels en stations uit met name het voormalige Oostblok, die Olthaar de laatste vier jaar tijdens een aantal reizen maakte. Deze publicatie is te koop voor 10 euro.

In haar werk laat Olthaar zich inspireren door ontwerpen en architectuur uit de jaren zeventig en tachtig. Ontwerpen die ooit een bepaald gevoel van moderniteit uistraalden maar nu in hoog tempo ten prooi vallen aan sloop en renovatie. Olthaar verwerkt haar fascinatie voor deze periode vaak in super 8 films en miniatuur installaties.