06 april 2012 t/m 28 april 2012

Esther Kokmeijer

De wereld als geheel en de verbindingen en bewegingen daarbinnen zijn de voornaamste focus in het werk van Esther Kokmeijer. Deze interesse komt voort uit de behoefte om de complexiteit van de wereld te kunnen bevatten, ordenen en representeren. Ze is geïnteresseerd in de oorsprong van de natuur, hoe landschappen worden gevormd en een wisselwerking aangaan met de mens. Geografische ijkpunten en krachten van de natuur vormen vaak de basis van een onderzoek.

Esther's belangstelling begon met de denkbeeldige lijn die de Merapi vulkaan en de Zuidzee met de Kraton van Yogyakarta verbindt als centraal punt. Het werk "The More you take The more I give' is gebaseerd op zowel oude als recente mythen die op dit moment worden geloofd en omarmd in het alledaagse leven van mensen in het gebied langs deze denkbeeldige lijn. Kokmeijer raakte gefascineerd door de grote rol die geologie speelt in het dagelijks leven. "Hier kan je echt voelen hoe mythen worden gevormd door het omringende landschap. Voor mij is deze interactie tussen natuur en de mens zeer waardevol ", aldus Kokmeijer.

Esther Kokmeijer werkte in het najaar van 2011 in het kader van het residency programma There in Yogyakarta (Indonesië). Zij liet zich daar inspireren door de krachten van de natuur. Een van de directe aanleidingen daartoe was de uitbarsting van de Merapi vulkaan in 2010, die diepe sporen heeft nagelaten in het Javaanse landschap.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie. 

De opening vindt plaats op vrijdag 6 april om 17.00 uur bij Heden aan de Denneweg 14a.
Het werk van Esther Kokmeijer is ook te zien op de tentoonstelling Voyage bij Maurits van der Laar (opening zaterdag 7 april om 16.00 uur)