24 mei 2019 t/m 07 juli 2019

Haagse Heritage

Heden brengt met de galerietentoonstelling Haagse Heritage een hommage aan de Haagse kunstenaar. Ruim dertig kunstenaars die een verbintenis met Den Haag hebben, omdat ze er geboren zijn, wonen, werken of hebben gestudeerd, zijn uitgenodigd werk te tonen dat voor hen een bijzondere plek in hun oeuvre inneemt. Dit kan een werk zijn dat nog niet eerder getoond is of juist een persoonlijke favoriet. Haagse Heritage is een unieke verzameling werk van diverse generaties kunstenaars en toont een totaalpresentatie van uiteenlopende disciplines: van monumentale schilderijen tot ingetogen fotografie, vluchtige schetsen en experimentele videowerken. 

Interactie
Te zien in de tentoonstelling is een speelse, veranderlijke wandsculptuur van Suzie van Staaveren, waarmee ze tijdens haar afstuderen aan de KABK in 2017 veel lof oogstte. De steeds wisselende compositie van vallende zuignappen nodigt uit tot aanraken en interactie. De wisselwerking met het publiek staat ook centraal in de performance How can we know the dancer from the dance van Sander Breure & Witte van Hulzen. In deze video, opgenomen is op het drukke Centraal Station van Utrecht, laten zij op uitgekiende wijze de kracht van herhaling zien: als een alledaagse handeling door verschillende mensen op hetzelfde moment, in dezelfde ruimte wordt uitgevoerd ontstaat er een vervreemdend effect. Breure & Van Hulzen nemen het menselijk gedrag als uitgangspunt voor hun choreografie, wat een prachtig spel der verwarring voor sommige omstanders oplevert.

Persoonlijke verhalen
Bob Eikelboom toont met zijn serie Becoming El Bobo aan dat reflectie op het kunstenaarschap nog steeds een actueel thema is. In deze persoonlijke tekeningen verkent Eikelboom de sluimerende waanzin die op de loer ligt door zwarte kleurvlakken en indringende close-ups te gebruiken. De intieme video’s van Maurice van Es tonen een heel eigen beeld van de wereld om hem heen. Door zijn vrienden, familie en geliefden langdurig en van dichtbij te filmen krijgt de toeschouwer een lieflijk maar ook een tikkeltje voyeuristisch inkijkje in zijn leefwereld.

Abstract Attraction 
Een andere pijler in de tentoonstelling is de aantrekkingskracht van - en focus op - het materiaal, zoals in het werk van Ton van Kints. Met harde, industrieel aandoende materialen zoals expoyhars maakt hij glanzende, aantrekkelijke sculpturen waarin je het maakproces goed in terug kunt zien. De glimmende klodders verf in het werk van Wieske Wester zuigen de kijker in haar schilderijen, pas als je weer wat meer afstand neemt tot het ogenschijnlijk abstracte werk ontvouwt zich een wirwar aan objecten die vaak een suggestieve ondertoon hebben. Ook is er een bijzonder werk van Navid Nuur te zien, die momenteel een indrukwekkende installatie op de Biennale van Venetië toont. Nuur heeft voor Heden een kunstwerk ontwikkeld, waarbij de bezoeker zelf een frottage kan maken van zijn herkenbare, abstracte lijnenspel.

REAGEER

Laat hier je reactie achter. Het formulier wordt verstuurd als alle velden zijn ingevuld.