23 september 2022 t/m 12 november 2022

Johnny Mae Hauser - Bildnis

Heden opent kunstseizoen met solotentoonstelling winnaar Heden Startprijs

Johnny Mae Hauser - Bildnis 23 september - 12 november 2022

Heden opent op 23 september het nieuwe kunstseizoen met een solotentoonstelling van aanstormend talent Johnny Mae Hauser. Hauser studeerde dit jaar af aan de Afdeling ‘Fotografie‘ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en won de Heden Startprijs 2022. Te zien is nieuw werk uit de serie Bildnis, een reeks abstracte zelfportretten waarin alledaagse objecten en persoonlijke herinneringen samensmelten. Haar solopresentatie heeft Hauser aangevuld met ‘matchende’ werken uit de Hedencollectie.

 

 

 

Werk
Johnny Mae Hauser is een Nederlands-Duitse kunstenaar die in haar werk de duistere kant van menselijke emoties op fijnzinnige wijze weet vast te leggen. Thema’s als introspectie, isolement en intimiteit brengt ze daarin samen. Hausers verstilde beelden worden gekenmerkt door een zachte, koele kleurstelling en een voorkeur voor anonieme, alledaagse objecten. Deze verlenen haar werk een zweem van mysterie en bieden volop ruimte voor interpretatie en beleving. Hauser opent de dialoog tussen haar eigen belevingswereld en die van de beschouwer: ze daagt uit onze waarnemingsfocus te verleggen van ‘wat we zien’ naar ‘wat we voelen en ervaren.’

Bildnis
Bildnis is een serie stillevens, in de vorm van abstracte zelfportretten. Hauser gaat daarin op zoek naar zichzelf door te graven in haar geheugen en de verbinding te leggen tussen persoonlijke herinneringen en alledaagse voorwerpen. De serie kreeg in 2019 vorm in Londen. Hauser had in deze periode het gevoel ‘onzichtbaar’ te zijn. Wat begon als een visuele uitdrukking van wat niet in beeld te vatten is -onzichtbaarheid- evolueerde gaandeweg tot een reeks diffuse foto’s. In elke foto portretteert Hauser één object op een schilderachtige, ‘onscherpe’ manier. Daarmee legt ze de vinger op de in ieder mens verborgen gevoeligheid en kwetsbaarheid en roept ze bij de beschouwer persoonlijke herinneringen en associaties op. Hauser genereert daarmee een dynamiek van aantrekken en afstoten: de zachte, vervaagde contouren houden de kijker op afstand; immers, als deze naderbij komt om het werk beter te bekijken, lossen de lijnen op in de achtergrond. Ook stelt ze daarmee het medium fotografie -dat gekenmerkt wordt door de scherpte van het beeld- ter discussie en nodigt ze de kijker uit om zelf de lege plekken achter het zichtbare in te vullen.

Heden Startprijs
Hauser won in 2022 de Heden Startprijs, een aanmoedigingsprijs die Heden jaarlijks uitreikt aan een talentvolle alumnus van de KABK. De jury was geraakt door de kwetsbaarheid en kracht die uit haar werk spreken.