09 maart 2013 t/m 27 april 2013

Marc Philip van Kempen

'Waringin', van Marc Philip van Kempen opent op vrijdag 15 maart om 17.00 uur.

Van april tot en met juni 2012 werkte Marc op uitnodiging van Heden in Yogyakarta Indonesië, bij Cemeti Art House.

In die drie maanden verdiepte Marc zich in het exotisme dat hij aantrof. Niet zozeer het exotisme dat de toerist ervaart als hij in een ander land rondwandelt, maar het exotisme dat zich nestelt in subculturen in Indonesië en in de Indonesiërs zelf. ‘Dat was eigenlijk erg bevrijdend. Ik vond het heel bijzonder hoe zorgeloos (argeloos?) en open de Indonesische kunstenaars om zich heen grijpen en globale popcultuur en westerse kunst met hun meer traditionele en religieuze culturele producten laten contrasteren en versmelten.'

Het zaadje van de Waringin (bij ons bekend als ‘ficus benjamina') kan zich in de plooien van een andere boom nestelen en daar ontkiemen. Na verloop van tijd laat het zijn wortels door de lucht naar beneden zakken. Deze wortels vormen al snel een dicht net dat de gastheer verstikt. Hierdoor kan er een hol, driedimensionaal negatief van de gastheer ontstaan in het centrum van de Waringin.

Van Kempen toont bij Heden een beeld en een aantal foto's die hij in Indonesië heeft gemaakt naar aanleiding van installaties die hij daar heeft ontwikkeld.