23 november 2012 t/m 12 januari 2013

Rimaldas Viksraitis

Vanaf 23 november a.s. is bij Heden de tentoonstelling Naked te zien van Rimaldas Viksraitis.

Rimaldas Viksraitis (Litouwen, 1954) toont in Heden foto’s uit zijn 25 jaar omspannende oeuvre. Het is de eerste keer dat zijn werk in Nederland geëxposeerd wordt. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. Viksraitis is een van de beroemdste hedendaagse fotografen uit Litouwen.

In 2010 heeft hij onder redactie van Martin Parr het boek ‘Grimaces of the weary village’ gepubliceerd. In 2009 won hij de Prix Découverte op het fotofestival in Arles. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van Boris Mikhailov.

Viksraitis werd vooral bekend met zijn documentaire foto’s waarmee hij een levenswijze vastlegde die snel aan het verdwijnen is. De foto’s zijn heel intiem, het is alsof je bij de gefotografeerde mensen aan tafel zit, ergens in een afgelegen gebied in Litouwen. Drankgebruik en de daarmee gepaard gaande ‘ongedwongenheid’ leveren veel grappige taferelen op, maar het dagelijks leven van de geportretteerden is dat allerminst. De woningen zijn zeer armoedig, het inkomen is klein en de vooruitzichten zijn slecht. Desondanks valt er nog best wat lol te hebben, en Viksraitis is bij zulke momenten aanwezig. Hij is een van hen, dat merk je aan de vanzelfsprekendheid waarmee de afgebeelde personen met hem en de camera omgaan.

Als je niks hebt, en je hebt ook geen hoop op verbetering van je kale bestaan, dan heb je in ieder geval nog je eigen lijf waar je over kunt beschikken. Met de fiets gaat Viksraitis eropuit en maakt artistieke naaktfoto’s, die ongecompliceerd en onbekommerd zijn. Want in het veld, in de open lucht, bloot, is iedereen toch hetzelfde.