Datum
t/m
Opening

Heden opent het nieuwe jaar met ‘Flowing Extension’, een opwekkende, kleurrijke solotentoonstelling van Sina Dyks, waarin het grensverleggende van kunst, het ambachtelijke van textiel en het esthetische van design samenkomen. Dyks presenteert een ruime selectie sculpturale wandkleden en -voor de allereerste keer- ook een aantal vloerkleden. Zo krijg je een unieke indruk van haar vernieuwende praktijk met textiel als uitgangspunt. Met een grondige kennis van en diepe liefde voor het eeuwenoude ambacht weet Sina Dyks de technische en poëtische potentie van dit materiaal te activeren. Het resultaat: kleurrijke sculpturale textiele objecten die je nieuwsgierig maken naar het maakproces, maar je vooral prikkelen om écht waar te nemen.

Creatief ontwerp en technische productie van textiel lijken in de praktijk elkaars tegenpolen: ontwerpers en technische professionals spreken niet altijd elkaars taal en het gevolg daarvan is dat de mogelijkheden van het ambacht niet ten volle worden benut. Het overbruggen van deze kloof ziet Sina Dyks als haar missie. Gedreven door innovatieve ambities doorgrondt ze zowel de technische aspecten als de ontwerpkant van deze kunstvorm. Zo hergebruikt Dyks plastics in zelfgesponnen draden die zij vervolgens verweeft in haar textiele objecten. Door zelf de weefgetouwen te programmeren vergroot zij bovendien haar artistieke keuzevrijheid. In alle collecties die Dyks tot nu toe heeft gemaakt, komen op deze manier duurzaamheid en vernieuwing in brede zin samen.

"Kleurrijke kunst kan de afgifte van dopamine stimuleren, een neurotransmitter die wordt geassocieerd met plezier en beloning en leidt tot gevoelens van geluk en welzijn." (dr Shivani Khetan)

Geïnspireerd door de theorie van Shivani Khetan ( ‘expressive arts therapist’), wil Sina Dyks met haar kleurrijke textiele objecten de waarneming van de beschouwer prikkelen. Het gegeven dat kijken naar kleurrijke kunst een opwekkend effect heeft op het gemoed, neemt zij daarom als uitgangspunt voor  haar ontwerpproces. De wandkleden, die door de gehele ruimte hangen, laten spannende kleurencombinaties zien die organisch aandoen maar vooral ook een abstracte kwaliteit hebben. Het zijn intrigerende, gelaagde creaties, die uitnodigen tot nadere inspectie en waarin je minutenlang kunt verdwalen. Comfortabel, maar ook stimulerend. Wanneer je uiteindelijk weer in de dagelijkse  wereld landt, is het misschien mogelijk deze met meer kleur en plezier te beschouwen.  

De titel van de tentoonstelling, ‘Flowing Extension’, verwijst naar de organische kwaliteit van Dyks’ vormentaal en naar de wijze waarop haar werken onderling zijn verbonden. De ene collectie ligt als het ware in het verlengde van de voorafgaande, waarbij we signaleren dat de kernwaarden van Dyks’ werk zich verder blijven verdiepen. In die zin is deze tentoonstelling een mooi moment voor reflectie op de ontwikkeling van het werk van Sina Dyks: geëxposeerd zijn werken uit alle collecties die zij tot nu toe heeft geproduceerd, plus twee nieuwe unieke werken die zij recent vervaardigde in relatie tot een opdracht voor Stedelijk Museum Alkmaar. Bovendien zijn voor het eerst drie vloerkleden te zien. Een uitgelezen kans om een échte Dyks te integreren in je eigen woonkamer!

In 2021 studeerde Sina Dyks (1995) af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en won zij de Heden Startprijs. Met de jaarlijkse Heden Startprijs ondersteunt Stichting Heden jonge talentvolle kunstenaars. Voor haar eindexamenproject ‘Stimuli Wiring System’ ontving Dyks eveneens een prestigieuze internationale prijs: de ‘Artsthread Global Design award 2021’, een samenwerking tussen design en kunstplatform Artsthread en modehuis Gucci. In de daaropvolgende jaren, is het Dyks gelukt om in samenwerking met meerdere textielproducenten verschillende soorten producten te ontwikkelen. In 2023 kreeg zij een bijzondere opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar, en volgden er opdrachten in Gibraltar en Rome. In 2024 zal de internationale carrière van Dyks een verdere vlucht nemen, nu zij is aangesloten bij een galerie in New York en daar in mei een solo-expositie opent.

‘Flowing Extension’ is nog te zien tot en met zaterdag 16 maart