Heden Verzamelen

20 maart 2012

Krijg inzicht in de fascinerende kunstmarkt met haar verborgen regels en bijzondere gewoonten. Verbreed je blik door een spoedcursus ‘kunst kijken' en grijp je kans om met een aanzienlijk budget kunst te kopen voor de collectie van Heden.

Tijdens zeven bijeenkomsten neemt Heden je mee in de kunstwereld. Je ontmoet kunstenaars, kunsthistorici en conservatoren; je komt in galeries waar je wellicht nooit geweest bent, ontdekt kunstenaarsinitiatieven waar fantastische dingen gebeuren en aan het einde van de cursus doe je een aankoopvoorstel voor de collectie van Heden! Kortom; na Heden Verzamelen ben je beter in staat om naar kunst te kijken, weet je meer over de kunstpraktijk en krijg je bovendien de gelegenheid om zelf een kunstaankoop te doen!

1.       donderdag 5 april van 19.00 tot 22.00 uur: spoedcursus kunst kijken
Aan de hand van een aantal kunstwerken uit de collectie van Heden, geeft kunsthistoricus Ingrid van Santen een interactieve workshop ‘kunst kijken'. De avond bestaat uit een theoretische inleiding en een praktisch gedeelte.

Locatie: Heden, Denneweg 14a, Den Haag

2.       donderdag 12 april van 17.00 tot 19.00 uur: bezoek aan het GEM
We brengen een bezoek aan de tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson. We zullen worden rondgeleid door conservator Laura Stamps.

Locatie: Stadhouderslaan 43, Den Haag

3.       donderdag 19 april van 19.00 tot 22.00 uur: galeriebezoek aan twee galeries in Den Haag
Bezoek aan twee vooraanstaande galeries in Den Haag: Galerie Ramakers en Nouvelles Images. De galeriehouders geven uitleg over de expositie, relatie tussen galeriehouder en verzamelaars, de plek van een galerie in de kunstmarkt en de rol van kunstbeurzen.

Locatie: verzamelen bij galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag

4.      donderdag 26 april van 19.00 tot 22.00 uur: bezoek aan het atelier van de Haagse kunstenaar Ton van Kints en het kunstenaarsinitiatief Quartair.
We bezoeken de kunstenaar Ton van Kints, die we ook gezien hebben bij galerie Ramakers, in zijn eigen atelier. Je krijgt inzicht in de werkwijze van een kunstenaar en hoe kunstwerken tot stand komen. Daarna bezoeken we Quartair, een van de oudste kunstenaarsinitiatieven van Den haag. We worden rondgeleid door de tentoonstelling en zullen kunstenaars ontmoeten die daar werken.

Locatie: De Spanjaardshof, Westeinde 58, Den Haag.

5.       donderdag 10 mei van 19.00 tot 22.00 uur: bezoek aan kijkdag van de veiling Post War and Contemporary van Christie's Amsterdam
We brengen een bezoek aan veilinghuis Christie's, waar Peter van der Graaf, Hoofd  Post-War & Contemporary Art bij Christie's, ons alles zal vertellen over de waarde van kunst, hoe een prijs wordt betaald, waar je op moet letten en hoe een veilinghuis werkt. We krijgen als eerste het aanbod van de veiling te zien tijdens een speciale avondopenstelling.

Locatie: Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam

6.       donderdag 24 mei van 15.00 tot 18.00 uur: bezoek aan de beeldentuin van de Caldic Collectie
De Caldic Collectie is opgebouwd door de heer J.van Caldenborgh. Hij heeft één van de grootste particuliere collecties in Europa. In zijn tuin is de imposante collectie beelden te zien die hij in de loop der tijd verzameld heeft, met beelden van Soll Lewitt, Henry Moore, Dan Graham en Marino Marini.

Locatie: Dennenlaan 9, Wassenaar

7.       donderdag 31 mei van 19.00 tot 22.00 uur: aankoop kunst voor de collectie van Heden
Heden stelt € 5.000,-  ter beschikking om kunst aan te kopen voor haar collectie. Gedurende Heden Verzamelen draagt iedere deelnemer drie tot vijf kunstwerken voor die hij/zij geschikt acht voor de Heden collectie. Op deze avond worden de voorstellen, onder leiding van een kunstadviseur, besproken en wordt besloten welk kunstwerk wordt aangekocht.

Locatie: Heden, Denneweg 14A, Den Haag

De bijeenkomsten vinden grotendeels in Den Haag plaats. De kosten voor de deelname aan Heden Verzamelenzijn € 250, - (inclusief entrees, rondleidingen, documentatie en BTW). Het programma biedt plaats aan maximaal 15 deelnemers. Inschrijvingen zijn op volgorde van betaling. (let op! het programma en data zijn onder voorbehoud).

Voor meer informatie kun je contact opnemen met

Esmee Gramberg: 070-354 40 94 of esmee@heden.nl