Heden Kunstuitleen | Kom naar de collectiepresentatie op de Denneweg

17 februari 2022

Al vanaf 1972 staat Heden bekend als de kunstuitleen voor Den Haag en omstreken. Heden is een maatschappelijk betrokken kunstinstelling die de brug vormt tussen publiek en interessante hedendaagse kunst. Recentelijk is de collectiepresentatie in de galerie op de Denneweg 14a vernieuwd. Bezoek deze inspirerende plek waar iedere belangstellende actuele kunst kan bekijken en lenen.

Breed inzetbare uitleencollectie
Met kunst uit de Hedencollectie kun je de sfeer van je huis veraangenamen, maar ook de visie en identiteit van je organisatie visueel onderstrepen en van het kantoor een inspirerende werk- en ontmoetingsplek maken. Heden biedt daarbij kunstadvies op maat en speelt flexibel en creatief in op individuele wensen.

Variatie
In de afgelopen 50 jaar heeft Heden een collectie opgebouwd die inmiddels zo’n 10-duizend werken omvat en voor elk wat wils biedt: van schilderkunst en foto’s tot sculpturen, grafiek, toegepaste vormgeving en multimedia. De collectie is vernieuwend, grensoverschrijdend, divers, speels, kleurrijk, maatschappelijk relevant en kwalitatief hoogwaardig. Naast werk van nationale en internationale kunstenaars, bevat de collectie ook veel  ‘Haagse’ en niet-Westerse kunst en kunst waarin actuele maatschappelijke vraagstukken het thema vormen.

Actuele ontwikkelingen – maatschappelijke missie
Actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en ondersteuning van zowel jong als gevestigd talent zijn voor Heden belangrijke criteria bij de samenstelling van de uitleencollectie. We nemen in onze collectie onder meer werk op van kunstenaars die zijn afgestudeerd aan de landelijke academies. Zo verwierf Heden recentelijk werk van Robin Whitehouse, een jonge net afgestudeerde kunstenaar die in de zomer van 2020 nog als KABK-student had bijgedragen aan de estafettetentoonstelling SHOWCASE bij Heden. Van Joeri Woudstra, die bij Heden in de zomer van 2020 met werk vertegenwoordigd was in de tentoonstelling WOLPERTINGER, voegde Heden het werk ‘Leutasch Klamm Landscape (Paywalled)’ aan haar collectie toe. Ook heeft Heden afgelopen jaar nog haar collectie kunnen verrijken met werk van gevestigd kunstenaar Piet Dieleman: ‘Herbarium.’ (zie artikel op site: ‘Piet Dieleman | Herbarium’)

Heden geeft daarmee invulling aan haar maatschappelijke missie.

Museale kwaliteit
Dat de Hedencollectie actueel en van museale kwaliteit is laat onze collectie zien. Daarin zijn kunstenaars vertegenwoordigd die exposeren in de grotere landelijke musea. Ook in onze collectiepresentaties op de Denneweg is werk van deze kunstenaars te zien.  

Een aantal kunstenaars met werk in recente en lopende exposities: Jasper de Beyer in Museum Rijswijk, Mohamed Abouelouakar in Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, Rob Scholte in de Fundatie Zwolle, Marlene Dumas in Museum van de Geest/Dolhuys Haarlem, Melanie Bonajo op de Biënnale van Venetië | Anne Geene in Kröller-Müller Museum Otterlo | Christie van der Haak in Stedelijk Museum Kampen | Theo Jansen in Kunstmuseum | Bob Bonies, Frank Ammerlaan, Jan Schoonhoven en Van Haaster in Kunstmuseum Den Haag | Pat Andrea in Museum More in Gorssel | Philip Akkerman in Teylers Museum Haarlem…

Kunst lenen uit het gevarieerde aanbod van Heden? Bezoek de collectiepresentaties op de Denneweg of ga voor een totaaloverzicht naar de online collectie op www.heden.nl.

Openingstijden: vrij: 12.00-17.00 uur – za: 13.00-18.00 uur