uitgelicht

05 april 2019

De schilderijen van Tanja Ritterbex vallen op door het uitbundige kleurgebruik. Ritterbex laat hier zien dat zij alledaagse situaties moeiteloos transformeert tot haast hysterische en meeslepende voorstellingen. Haar werk stemt vrolijk, maar heeft ook een rauwe ondertoon.

People and me standing in an exhibition room in Antwerp gaat over het spanningsveld tussen een lege en een gevulde ruimte. Als een ruimte gevuld is met mensen schilder je dan ruimte of de mensen? Ritterbex heeft dit opgelost door in dit schilderij de mensen te onttrekken aan de ruimte en deze te verdelen in twee vlakken. Op het ene vlak staan de mensen met hun emoties die ze delen met de kijkers. Op het andere vlak worden de tentoonstellingszaal, de lege vloer en de schilderijen aan de muur afgebeeld, die een serene sfeer uitstralen.

Ritterbex gebruikt vaak foto's uit haar eigen archieven of herinneringen als uitgangspunten voor haar werk, vaak is er een verwijzing naar haarzelf. In dit geval representeert de vrouw met de bloemenjas Ritterbex. De scene is verder gebaseerd op een herinnering van de kunstenaar aan een moment vlak voordat zij aan een performance begon. De mensen om haar heen kijken gespannen, een beetje angstig en vreemd. Het zijn mensen die zij die specifieke avond ook zelf pas voor de eerste keer zag.

Tanja Ritterbex (Heerlen, 1985) woont en werkt in Berlijn. Ze studeerde aan de kunstacademie van Maastricht en bij de Ateliers in Amsterdam. In 2016 won zij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

(Bron: Ornis – Althuis Hofland Fine Arts)