Bob Bonies - nu te zien bij Heden

08 januari 2021

Naar aanleiding van de tentoonstelling Bob Bonies in het Kunstmuseum Den Haag exposeert Heden uit eigen collectie, een selectie werken van Bonies.

Werk

Bob Bonies (Bob Nieuwenhuis, Den Haag, 1937) behoort tot de generatie rationele kunstenaars die rond 1960 werkt in de traditie van Constructivisme, Bauhaus en De Stijl.

Bonies maakt geometrisch-abstracte schilderijen met een sterke architectonische kwaliteit: zogenaamde shaped canvases. Met mathematische precisie weet hij tot een evenwichtige en strikte ordening van vorm, maat en kleur te komen. Kleur zet hij in om richting te geven aan en synergie te bereiken met de ruimte waarin het kunstwerk zich bevindt.

Dat Bonies schatplichtig is aan De Stijl komt tot uitdrukking in zijn gebruik van overwegend primaire kleuren -met groen als vierde kleur. Net als Mondriaan werkt Bonies met vierkanten en rechthoeken en -als lid van de groep Reductive NL- onderzoekt hij hoever je kunt gaan met beeldreductie. Sommige composities doen daarin sterk denken aan de Minimal Art van zijn Amerikaanse tijdgenoot Soll LeWitt.

De kunstenaar

Bob Bonies studeert aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en aan de Konstfackskolan in Stockholm, Zweden. Schilderijen en grafiek vormen het hoofdbestanddeel van zijn oeuvre.

Bonies is als beeldend kunstenaar actief in Den Haag, maar ook in de Verenigde Staten, waar hij in de jaren zestig woont. Hij exposeert in binnen- en buitenlandse musea. In 1966 neemt hij deel aan de internationale tentoonstelling Form of Colors waar ook werk van onder andere Donald Judd, Barnett Newmann en Frank Stella te zien is. Bonies werkt ook interdisciplinair samen met choreograaf Hans van Maanen, couturier Frans Molenaar en componist Simeon ten Holt. In 1972 richt Bonies mede de Bond voor Beeldende Kunst Arbeiders (BBKA) op. Van 1988 tot 2001 is hij directeur van de Vrije Academie in Den Haag.

Werken uit de tentoonstelling Bob Bonies zijn te huur en te koop.

Huurprijs per maand: €8,75

Klein formaat zonder lijst: €150,-

Groot formaat zonder lijst: €200,-

Groot formaat met lijst: €300,-