Kunstwerk Heden-collectie te zien in Museum het Valkhof

16 juni 2020

Regelmatig draagt Heden met bruiklenen bij aan tentoonstellingen in het land. Binnenkort zal op de tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat in Museum het Valkhof (Nijmegen) te zien zijn het kunstwerk ‘Plakmiddelen’ (2002) van schilder-tekenaar Erik Mattijssen.

De kunstenaar
Erik Mattijssen (1957) studeert in 1984 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. De daaropvolgende jaren woont en werkt hij in onder andere Ierland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.
 

Het werk
In zijn stillevens laat Mattijssen zich inspireren door alledaagse voorwerpen. Waar komt die fascinatie vandaan? Het antwoord ligt misschien wel in het gegeven dat Mattijssen ‘mensen schilderen’ maar lastig vindt. Liever portretteert hij personen aan de hand van hun spullen. Zien we in zijn werk louter de buitenkant van banale objecten of worden we toch ergens door geraakt? Schuilt er een ziel in een jerrycan, een vergiet of een afgedankte radio? In ons dagelijks leven kunnen we worden ontroerd door voorwerpen die met een dierbare persoon zijn verbonden, zelfs als dit nuttige, praktische dingen zijn: de schoen van je vader, de tafel van je oma, de weckpot van je moeder. Het zijn juist die emoties die we herkennen in de stillevens van Mattijssen. Hij portretteert wezens van vlees en bloed via hun persoonlijke spullen. 
 

De tentoonstelling
In de tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat verkennen beeldend kunstenaars Erik Mattijssen (1957) en Ineke Hans (1966) elkaars werk. Een fascinatie voor de dingen waarmee we ons in het dagelijks leven omringen hebben ze met elkaar gemeen. Mattijssen en Hans dagen elkaar uit door intuïtie en vrije associatie. Het resultaat van deze dynamische interactie is van 21 juni tot en met 31 januari 2021 te zien in Museum Het Valkhof te Nijmegen.