Suzie van Staaveren wint Heden Startprijs 2016

01 juli 2016

Tijdens de opening van het Eindexamenfestival van de KABK is de Heden Startprijs 2016 uitgereikt aan Suzie van Staaveren.

De prijs bestaat uit de aankoop van werk, een tentoonstelling bij Heden in juni 2017 en een jaar lang zakelijke begeleiding, waaronder presentatie op een Nederlandse kunstbeurs en bij het netwerk van Heden.

De jury heeft unaniem gekozen voor Suzie van Staaveren als winnaar. Haar verfrissende kijk op sculpturen en positieve energie maken haar werk uniek en toegankelijk. De esthetisch aantrekkelijke werken van uiteenlopende materialen zijn uitnodigend en speels. De objecten die zij maakt zijn niet te vangen in een categorie: ze zweven er als het ware tussen in. Zo wordt een stapel gekleurde en geglazuurde bakstenen een driedimensionaal schilderij, waarvan de compositie aan verandering onderhevig is. Deze  verandering en herschikking van haar werken door ingrijpen van zowel het publiek als natuurkrachten is kenmerkend voor haar werk. Zo presenteerde zij onder andere sculpturen die met zuignappen aan een wand zijn bevestigd en op een gegeven moment loslaten. Deze speelse manier van omgaan met externe factoren zonder het toeval de overhand te geven laten haar feilloze gevoel voor vorm en ruimte zien.

De toegankelijkheid en interactiviteit van haar werk past bij de missie die Heden heeft: het bereikbaar maken van hedendaagse kunst van hoge kwaliteit. Heden verheugt zich op de aanstaande samenwerking met Suzie van Staaveren en het presenteren van haar werk in een solotentoonstelling in 2017.