06 december 2009 t/m 31 januari 2010

CONSTRUCTIONS OF COLOUR, Katja Mater

Het experiment in de fotografie en specifieker nog, experimenteren met licht op film,  is Maters werkterrein. Zij ontleedt en toont ons hoe het licht wordt gevangen in een lichtdicht kastje. De kijker wordt daarbij aan het werk gezet.
Al een aantal jaar volgt en verzamelt Heden het werk van Katja Mater. Wat ons in het werk van Katja aanspreekt is het onderzoekende uitgangspunt die de foto’s typeren. Mater werkt met de basiselementen van de fotografie; namelijk licht en lichtgevoelige film. Dat levert op het eerste gezicht niet direct ‘mooie’ plaatjes op maar daar is het Mater ook niet meteen om te doen. Zij heeft zichtbaar veel plezier in het opzoeken van de grenzen van de fotografie, en probeert het kijken van de kijker op scherp te stellen. In haar eigen woorden: “In plaats van door de fotografie heen te kijken – als een min of meer transparant medium – probeer ik de toeschouwer de fotografie zelf te laten zien.”
De tentoonstelling bevat werk dat in het afgelopen jaar is ontstaan. Als onderdeel van de tentoonstelling  zal de publicatie Study on Colour van Katja Mater worden gepresenteerd.
Een aantal kunstwerken uit de tentoonstelling zal worden opgenomen in de collectie van Heden en zijn vanaf februari volgend jaar beschikbaar voor bij jou thuis.
Lees hier de Tubelight recensie van deze tentoonstelling.